Vilken lön är optimal att ta ut som företagare under 2023? Vi ger dig svaret!

1 januari, 2023

Det nya året är äntligen här och det är hög tid för dig som egenföretagare att reflektera över lön och utdelning för 2023. Det finns många fina möjligheter, men även fallgropar, för dig som äger ditt bolag. Vår styrelseordförande på Fedelta Företagslån, Johan Rutgersson, har grävt djupare i ämnet och presenterar i denna artikel sina bästa tips.

Vi egenföretagare missar ofta att se över vår egen lön och möjligheterna till utdelning. Det kan vara väl investerad tid att regelbundet se över om din lön är optimal utifrån dina förutsättningar och gällande regler. I och med att vi har ett nytt år ändras förutsättningarna och gränsvärdena. Lön En vanlig miss är egenföretagare tar ut för låg lön, eftersom lön generellt beskattas högre än utdelning. Samtidigt bör man undvika att ta ut för hög lön med hänsyn till statlig skatt. Så hur mycket lön bör du ta ut? Här är några viktiga faktorer att ta hänsyn till:
  1. Tar du ut lön innan skatt på upp till 613 900 kr per år (51 158 kr/månad) så betalar du endast kommunalskatt. På allt utöver detta utgår även statlig skatt om ytterligare 20 %. Detta gäller dig som är under 65 år, är du äldre är brytgränsen 683 200 kr.
  2. Avgiftstaket, dvs. den högsta inkomst som utgör underlag för allmän pension är 2023 599 601 kr (49 967 kr/månad). Med denna lön maximerar du alltså avsättningarna för inkomst- och premiepension.
  3. En lön på upp till 525 000 kr per år är sjukpenninggrundande, så med en månadslön på 43 750 kr får du maximal ersättning om du blir sjukskriven. Samma nivå gäller även för att få högsta möjliga föräldrapenninggrundande inkomst om du planerar att vara föräldraledig.
Om företagets ekonomi tillåter så är rekommendationen för att få bästa möjliga grundskyddet alltså att ta ut en månadslön på 51 158 kr per månad innan skatt. Givetvis kan inte alla företagare ta ut dessa löner från starten men glöm inte att varje krona räknas till din framtida allmänna pension. Lönen påverkar även din rätt till utdelning, ett ämne vi kommer att titta närmre på i kommande artiklar.