Angående covid-19/Corona

Hej,
För tillfället får vi många frågor från våra låntagare om situationen kring covid-19.

Vi på Fedelta Finance värnar om dig som kund hos oss och med detta utskick vill vi ge dig och ditt företag uppdaterad och användbar information kring vilka stödåtgärder som finns tillgängliga om ditt företag befinner sig i en utsatt position. Observera att informationen kan uppdateras löpande och att vi därför rekommenderar att du besöker aktuella myndigheters hemsidor regelbundet.

Det finns flera olika typer av stöd och vi har här identifierat två viktiga stöd i form av korttidsarbete och anstånd med skatteinbetalningar. Har du frågor kring ditt lån hos Fedelta är du givetvis alltid välkommen att kontakta oss.

Korttidsarbete

 Korttidsarbete, även kallat permittering innebär att du som arbetsgivare kan minska anställdas arbetstid och att staten täcker stora delar av kostnaden. Arbetstiden kan minskas med upp till 60% vilket sänker företagets lönekostnad med 53 %. Den anställdes lön (upp till 44 000kr.) minskar med 7,5 %.

 Stödet går att söka från 7 april men tillämpas retroaktivt från 16 mars. Enligt ny uppdaterad statlig information omfattar stödet även dig som anställd och eventuellt anställda familjemedlemmar. Observera att detta bara gäller om du driver aktiebolag. Stödet gäller i första hand 6 månader.

 Det du kan förbereda redan nu är att teckna avtal kring korttidsarbete. Är ditt företag anslutet till kollektivavtal så behöver du förhandla med facket. Din arbetsgivarorganisation hjälper dig vidare med detta. Saknar bolaget kollektivavtal behöver minst 70 % av personalstyrkan (inklusive dig som företrädare) skriva en överenskommelse. Du hittar en avtalsmall för detta här: Avtallsmall

 Korttidsarbete administreras av Tillväxtverket och du hittar all information här.

Anstånd med skattebetalning

 Skatteverket kan lämna anstånd med att inbetalning av skatter som arbetsgivaravgifter, preliminärskatt och moms. Gällande moms är det möjligt att skjuta upp inbetalningar om man redovisar momsen månadsvis eller kvartalsvis, men inte om man gör det årsvis.

 Företaget får avvakta med tre månaders inbetalningar och staten ger anstånd i maximalt 12 månader. Man kan välja vilka tre månader man vill mellan januari och september 2020. Budskapet är att alla företag som behöver det ska få anstånd, så länge bolaget inte har stora skatteskulder redan eller missköter sin ekonomi. Dock behöver du kunna motivera varför företaget behöver få anstånd, och det ska bero på en tillfällig ekonomisk nedgång till följd av corona-viruset.

 Du kan ansöka om anstånd via denna blankett hos Skatteverket: Blanketten

 Lagstiftningen kring detta innebär att de nya reglerna väntas träda ikraft 30 mars, men du kan ansöka redan idag och oavsett vilken företagsform du har. Planen är att anstånden ska gälla till sista september i år.

 Observera att anståndet är att se som ett lån och att du betalar ränta och avgifter till Skatteverket på cirka 6,6% på årsbasis. Du hittar fullständig information på Skatteverkets hemsida.

Med förhoppning om allt gott för dig, dina nära och kära och ditt företag,

Teamet på Fedelta Finance-

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *