Är egenföretagare lyckligare än anställda?

Är egenföretagare generellt sett lyckligare än personer som har en anställning? Vi på Fedelta Företagslån har dykt ner i forskningsrapporter kring ämnet och fått våra teorier verifierade. Vi som driver eget är faktiskt lyckligare generellt, men varför är det så?

Den välansedda tidskriften Journal of Business Venturing publicerade 2020 en forskningsrapport som beskriver entreprenörskap som en “berg-och dalbana” med dalar av motgångar och oförutsedda utmaningar och där egenföretagare ofta utsätts för en högre nivå av osäkerhet och en ökad tidspress jämfört med anställda. Trots det övervägs dessa dalar av topparna där egenföretagare har ett överlägset välbefinnande jämfört med anställda. Forskarna analyserade mer än 1700 intervjuer med egenföretagare och anställda i 29 länder.

De kom fram till att egenföretagare har ett mer målmedvetet och engagerat förhållningssätt till livet eftersom de inte behöver ta hänsyn till regler och begränsningar som en arbetsgivare kan sätta upp. I stället kan egenföretagarna driva aktiviteter och mål som de personligen tycker är meningsfulla. Dessutom kan egenföretagarna i högre grad nyttja sina talanger fullt ut eftersom deras verksamheter ofta designats för att passa deras personliga styrkor.

En annan studie med över 22 000 personer i 16 länder som publicerades 2019 i Entrepreneurship Theory and Practice kommer fram till liknande slutsatser.

Egenföretagare upplever sitt arbete som mer meningsfullt och rapporterar ett högre välbefinnande än anställda. Den viktigaste faktorn är inte lönenivån utan att företagare självständigt kan bestämma hur, när och med vem de ska arbeta och att egenföretagare ofta associerar sin identitet med sitt jobb. Deras verksamhet blir därför ett uttryck för vem de är och formas av deras värderingar, färdigheter och behov. Rapporten visar att många företagare inte har uppfattningen att de har ett ”vanligt jobb” utan att de ”bedriver ett kall”. Forskarna kom även fram till att entreprenörer ansåg att de hade en mer positiv energi och kände sig mer vitala, energiska och positivt inställda jämfört med anställda.

Alla vi som driver eget kan säkerligen relatera till att våra företagsresor innehåller spår av frustration, blod, svett och tårar men att allt är mödan värt när våra idéer och bolag utvecklas och blommar. Vi på Fedelta Företagslån står upp för dig som företagare och finns här som en partner för finansiering av dina kommande äventyr oavsett om det handlar om en liten eller stor investering och vi ser fram emot att bolla dina tankar med dig.

Allt gott,

Micael Wiklander
VD,
Fedelta Företagslån

PS. Om du gillar våra artiklar, missa inte att anmäla dig till vårt nyhetsbrev här och att gilla oss på Facebook och LinkedIn.

BLOGG