Förmånsbil på företaget, nya regler 2021

Förmånsbil på företaget, nya regler 2021.

Under 2021 genomförs flera viktiga regeländringar som påverkar dig som planerar att skaffa en förmånsbil genom företaget till dig själv eller dina anställda.

Fedelta Företagslån guidar dig i djungeln och reder ut vad som är viktigt att tänka på.

Vi börjar med begreppen, som ofta blandas ihop. Till vardags pratar man ofta om tjänstebil som benämning för alla bilar som erbjuds till anställda. Det finns dock två underkategorier som är viktiga att hålla isär. En servicebil får bara användas i tjänsten och privat användning är begränsad till 100 mil per år. Används bilen mer än så privat riskerar du att bli straffbeskattad. En förmånsbil kan användas privat mot att du som privatperson betalar förmånsvärde. Skatteverket bestämmer varje år förmånsvärdet för olika bilmodeller och du betalar tillägg för tillval som till exempel dragkrok.

Under 2021 sker tre stora förändringar som är viktiga att känna till när det är dags att överväga förmånsbil:

Ingen nedsättning av förmånsvärdet för miljöbilar
Fram till årsskiftet kunde du som valde en miljöbil, exempelvis en elbil eller en hybrid, få upp till 40 % rabatt på förmånsvärdet. Detta föreslås nu tas bort och det gäller även för oss som redan kör en miljöbil. Vi kan i många fall råka ut för en höjning av förmånsvärdet på runt 10 000 kr per år. Dock gäller fortfarande att förmånsvärdet för miljöbilar beräknas utifrån priset på närmast jämförbara bensin- eller dieselbil istället för på det faktiska nybilspriset. Därmed blir förmånsvärdet ändå i många fall förmånligare för framför allt dyrare miljöbilar.

Bonus / Malus
Bonus / malus innebär att det dels ges en bonus för bilar med låga utsläpp och dels en höjd fordonsskatt för bilar med högre utsläpp. Dessa regler förändras från den 1 april i år. För bilar med noll koldioxidutsläpp (rena elbilar) ökar bonusen vid inköp till max 70 000 kr och för laddhybrider sänks den med upp till 45 000 kr. Medan bilar med högt utsläpp får förhöjd fordonsskatt under tre år, vilket också ökar förmånsvärdet.

Detta betyder att om du vill köpa en stor bensinbil eller en laddhybrid så bör du göra det innan 1 april.

Högre beräkning för förmånsvärde förutom ”lyxbilar”
Från 1 juli 2021 föreslås baskostnaden på hur förmånsvärdet beräknas att höjas. I samma veva försvinner det som tidigare kallades lyxbilstillägget. Detta innebär att bilar med ett nypris under runt 600 000 kr får ett högre förmånsvärde än tidigare medan bilar som kostar över 600 000 kr får ett lägre förmånsvärde än innan.

Superviktigt här är att det är bilens registreringsdatum som styr. Vill du köpa en dyrare bil, så avvakta om möjligt till efter halvårsskiftet. Siktar du på en billigare bil så är det bra att skaffa den innan 1 juli.

Stort lycka till med ditt eventuella bilinköp framåt! Du är alltid välkommen att vända dig till oss för att diskutera finansiering och företagande.

Bästa hälsningar,

Micael
VD, Fedelta Företagslån

PS. Om du gillar våra artiklar, missa inte att anmäla dig till vårt nyhetsbrev här och att gilla oss på Facebook och LinkedIn.

BLOGG