Hinner du med semester i år?

Hinner du med semester i år? 

 ”Om jag bara gasar på stenhårt nu och ror det här projektet i hamn, så kan jag ta det lite lugnare om några månader”. ”Som egenföretagare måste jag jobba på semestern, annars stannar mitt företag”.

Känner du igen dig? Under min resa som egenföretagare de senaste 15 åren har jag träffat många andra företagare som delat dessa tankar med mig. Många av oss har valt företagarlivet för att det teoretiskt erbjuder ett stort mått av frihet. Ingen chef kommer klaga för att vi tar en sovmorgon på en måndag eller sticker iväg med familjen på en spontan lång-weekend.

Dessa möjligheter blir för de flesta av oss mest teoretiska. I vårt DNA som företagare och entreprenörer ligger att vi ständigt vill utveckla oss själva, våra idéer och våra företag. Liksom en författare inte blir nöjd förrän boken är utgiven slår vi oss inte till ro förrän projekt och idéer realiserats. Ofta skjuter vi på belöningen och jag har träffat många företagare som ser en tidig pension som ett långsiktigt mål.

Samtligt vill de flesta av oss vårda relationerna till våra närmaste och ha tid och energi för våra käresta. Så hur ska vi tänka inför stundande påskledighet och sommarens semestertider?

Jag har reflekterat en del över detta de senaste åren och delar med mig av några av mina tips och tricks för att hitta en fungerande balans:

Koppla av och koppla ner lagom
För de flesta av oss är det rätt orealistiskt att koppla ner totalt under en längre tid (grattis till dig som klarar det!). Under semestern sätter jag telefonen på ljudlös och ”tvingar” mig själv att inte kolla mailen under den största delen av dagen och schemalägger några timmar per vecka då jag jobbar fokuserat. Prata med dina eventuella delägare och anställda om din plan och synka gärna era tider.

Delegera och planera
Är ni flera huvuden på bygget så planera upp vem som gör vad under semestertider. Våga lita på dina anställdas förmåga. Det är du som valt dina medarbetare och de växer med uppgiften! Ofta frodas nya idéer och tankar med utökat ansvar.

Innan du ”loggar ut”
Avsluta de processer som är möjliga och gör en prioriteringslista. Det finns säkerligen saker som du trots ledighet måste ha koll på. Spalta ner dessa för kontroll. Jag gör även en prioritetslista på saker jag behöver hantera när jag är tillbaka från semestern. Det ger mig lugn och fokus på semestern.

Njut när du är ledig
Precis som ditt företag förtjänar ditt fulla engagemang så förtjänar du och din familj ditt fulla fokus när du är ledig. Det kan vara lättare sagt än gjort men det är en befriande känsla att sätta telefonen på flightmode och byta mail och LinkedIn mot en kortlek eller en härlig dag på stranden!

 
Allt gott,

Micael Wiklander,
VD Fedelta Företagslån

PS. Om du gillar våra artiklar, missa inte att anmäla dig till vårt nyhetsbrev här och att gilla oss på Facebook och LinkedIn.