Julklappar och julbord 2021, vad är avdragsgillt?

Knappt har hösten hunnit göra sitt intåg innan det är dags att boka julbord och planera julgåvor. I år finns uppdaterade avdrag kring hur du kan premiera din personal och dig själv efter en tuff period. I denna artikel reder vi på Fedelta Företagslån ut vad som gäller kring avdragsrätt och beloppsgränser inför julen.

Tack vare de lättade restriktionerna väntas trycket vara extra högt för julborden i år och det kan vara en god idé att vara ute i god tid och boka redan nu. Om du anordnar en julfest eller julbord för dig och din personal så omfattas den av reglerna för intern representation. Det betyder att du inte får göra avdrag för mat och dryck men däremot får du göra avdrag för momsen på måltiden, upp till 300 kr/per person.

Avdragsrätten är desto mer generös i år för julgåvor. Normalt sett är en julklapp avdragsgill för anställda upp till ett värde av 500 kr/per person inklusive moms. Under 2021 tillkom dock det som ibland kallas ”coronagåva” och innebär tillfällig skattefrihet för gåvor upp till 2000 kr. inklusive moms per anställd. Detta avdrag gäller utöver de ordinarie 500 kronorna, så i år kan du om möjligheten finns vara extra generös och ge dina anställda julgåvor skattefritt upp till 2500 kr. Du kan i stort sett ge vad som helst i present så länge det inte är rena pengar eller presentkort som kan bytas mot pengar.

Fedelta Företagslån kommer vi år att köpa personalens klappar från lokala näringsidkare som kämpat extra hårt under pandemin och vi tycker att den skattefria julgåvan är ett utmärkt tillfälle att visa anställda din uppskattning samtidigt som du stöttar företag i din närhet.

Bästa Hälsningar,

Tobias Torbrant,
Credit Administrator, Fedelta Företagslån

blogg