Missa inte! Skattefri ”Coronagåva” upp till 2000 kr för anställda

Under 2020 slopade regeringen förmånsbeskattningen på gåvor till anställda till ett värde av 1000 kronor per anställd. Möjlighet till den skattefria ”Coronagåvan” gäller även under 2021 och nivån är höjd till 2000 kr. I denna artikel går vi på Fedelta Företagslån igenom vad som gäller kring detta och hur du kan visa uppskattning till din personal samtidigt som du stöttar det lokala näringslivet.

Syftet med möjligheten är enligt regeringen att stötta svenska företag och stärka den ekonomiska återhämtningen. Detta görs genom att ditt företag som arbetsgivare har möjligheten att ge de anställda en gåva som är skattefri upp till ett värde om 2000 kronor.

Gåvan får inte vara pengar men kan bestå i exempelvis presentkort. Vi på Fedelta Företagslån tycker att detta är ett utmärkt tillfälle att stötta lokala näringsidkare som restauranger eller butiker samtidigt som du visar uppskattning till din personal! Tänk på att du som är egenföretagare med aktiebolag normalt räknas som anställd i ditt bolag och givetvis också har möjligheten till den skattefria gåvan.

Det går bra att della upp gåvan på flera saker och vid flera tillfällen så länge totalsumman inte överstiger 2000 kronor inklusive moms. Är värdet högre så beskattas den överskjutande delen som lön.

Dessa regler gäller till 31 december 2021 och gäller utöver möjligheter till andra skattefria gåvor till anställda, som till exempel julgåva (skattefritt upp till 500 kr år 2021). Det går också fint att slå ihop Coronagåvan med julgåvan, så att du kan ge en skattefri julgåva på ett värde upp till 2500 kr per anställd.

Vill du läsa vidare i ämnet så har Skatteverket en bra sammanställning.

Vänliga Hälsningar,

Mia Segerbo,

Head of Administration & Custom Care,
Fedelta Företagslån

blogg