Positiva vibbar för svenska företagare!

Antalet nystartade företag i Sverige ökar kraftigt samtidigt som antalet konkurser minskar. För att ta reda på vad som ligger bakom den positiva utvecklingen tog vi en kaffe med Dennis Lénberg, ordförande för Företagarna i Borås.

Den positiva trenden för svenska företagare fortsätter. Färsk statistik från Creditsafe visar att det från årets början till sista juli startat 33 718 nya aktiebolag i Sverige, vilket är en ökning på 9 % jämfört med samma period i fjol. Samtidigt minskade antalet konkurser med över 20 % under samma period.

Vår VD Micael Wiklander tog en fika med Dennis Lénberg, ordförande för Företagarna i Borås för att ta reda på bakgrunden till den positiva utvecklingen.

Hej Dennis! Under förra året startades 617 aktiebolag i din region Borås, det hösta antalet på 37 år! Hur ser du på det?
Som ordförande för Företagarna i Borås är det givetvis superkul. Det är häftigt att se den oerhörda drivkraften hos entreprenörerna. Det görs väldigt många investeringar och satsningar just nu och det poppar upp nya företag hela tiden. 

Riktigt kul! Vi på Fedelta Företagslån märker också av denna utveckling med många bolag som startas och växer snabbt. Vilka faktorer ligger bakom den utvecklingen vi ser nu?
Rent tekniskt har det blivit bättre ekonomiskt och riskmässigt i och med att kravet på aktiebolag sänktes från 50 000 till 25 000 i fjol. Många har också sett andra företag som lyckats och fått inspiration att starta själva.

Hur har pandemin påverkat utvecklingen?
Jag tror många bär på drömmen att starta eget. Dels har ju vissa blivit permitterade eller arbetslösa, vilket gjort att man tagit steget, dels så tror jag många under pandemin reflekterat över vad som är viktigt i livet och kommit fram till att man vill förverkliga sina drömmar.

Tack Dennis. Slutligen, vad är dina bästa tips till den som precis startat upp ett företag?
Dagen då du testat din affärsidé på närmast sörjande och tagit beslut att starta upp finns ett par saker som gör enorm skillnad:

Mål
Sätt upp ett par tydliga mål för dig och din verksamhet. Utan mål är det svårt att veta om man kommit rätt.

Fokus
Det är genomförandet och engagemanget som räknas. En unik affärsidé har många gånger fallit platt på grund av ett halvhjärtat engagemang från grundaren. Väldigt ofta är det engagemanget och genomförandet som skiljer de växande företagen från de som inte lyfter från startblocken.

Behöver ditt bolag finansiering för att ta nästa steg så står vi på Fedelta Företagslån redo! Välkommen att kontakta oss eller ansöka om lån direkt på vår webb.

Vänliga Hälsningar,

Micael Wiklander,
VD Fedelta Företagslån

blogg