Ta ditt företag till nästa nivå. När liten vill bli stor. Del 2 av 3

Serieentreprenören Micael Wiklander bloggar om framgångsfaktorerna för att lyfta det lilla bolaget till att bli en framgångssaga.

Wiklander driver idag Fedelta Finance som erbjuder flexibla företagslån till små och mellanstora svenska företag. Detta är del två av tre i serien.

I mitt förra blogg-inlägg (del 1 här) skrev jag om min resa där jag lyft mindre enmansbolag till succéföretag med över 50 anställda och en omsättning på över 300 miljoner.

Vi gick igenom tre viktiga framgångsfaktorer i form av passion och envishet, fokus och modet att våga testa.

Jag presenterar här ytterligare tre områden som varit viktiga för mig i mina bolagsresor och som förhoppningsvis kan ge inspiration till dig som företagare.

Nätverka

Ordspråket ”syns du inte så finns du inte” är inte bara en gammal klyscha utan har varit en viktig ledstjärna i mina verksamheter. Jag brukar tänka att jag ska expandera mitt bolag mot så många möjligheter till givande samarbeten som möjligt. Varje möte kommer inte att bära frukt och ibland får man konstatera att resultatet av en trevlig lunch blev att lära känna en spännande person och att det stannar där, men ofta dyker möjligheterna upp när man som minst anar det.

År 2009, när jag drev pensionsbolaget Prognosia i Borås så ringde en representant för vårt försäkringsbolag och ville ta en lunch. Jag tycker mycket i livet är inspirerande och roligt, men företagsförsäkringar toppar inte den listan. Jag var nära att artigt tacka nej till mötet för att istället gå igenom försäkringsvillkoren på telefon, men lunch behövde jag ju ändå äta tänkte ja och tackade ja. På mötet träffade jag Gustav, en fantastiskt inspirerande person som blev mitt ”bananskal” in i affärsnätverken i Borås, när jag precis flyttat till staden. Idag är Gustav en nära vän och även en engagerad styrelseledamot i Fedelta Finance.

Ta till vara på alla möjligheter att träffa engagerade personer. För att vara effektiv med din tid är ett tips att knyta upp mötena med måltider. Förutom lunchmöten är frukostmöten ett format som fungerar väl för mig. Ofta blir det mer avspända möten med nya kontakter över en latte och en frukostmacka än att sitta framför en skärm på kontoret!

Ta hand om din personal

Din viktigaste resurs för att lyfta ditt bolag är din personal! Oavsett om du har fem eller femhundra anställda är en viktig nyckel för framgång att din personal trivs och jobbar mot företagets mål. Alla människor har olika drivkrafter och din utmaning som företagsledare är att hitta faktorerna som triggar den enskilde att göra ett bra arbete.

Alla som arbetat i mina bolag vet att jag är en vän av konceptet frihet under ansvar. Jag vet att personal växer genom att få egna projekt och utmaningar med tydliga förväntningar.

Vi tillbringar en stor del av vårt liv på jobbet och jag är helt övertygad att resan mot att uppnå bolagets mål kommer att vara enklare om vi har roligt på vägen. Ett stalltips är att bygga naturliga plattformar för trivsel i form av exempelvis gemensamma frukostar på måndagar eller en gemensam träningsaktivitet på arbetstid. Glöm inte heller bort att uppskattning inte behöver vara förknippat med höga kostnader, leenden och positiv feedback är gratis!

Glöm inte bort dig själv

Som entreprenör och företagsledare är det lätt att lägga allt fokus på att tillfredsställa andras behov. Dina kunder ska vara nöjda, personalen ska må bra och du har kanske delägare och en styrelse som du har förpliktelser och åtaganden till.

För att du ska kunna leverera på topp är det viktigt att du mår bra och har möjligheten att göra saker som ger dig harmoni. Hitta aktiviteter som ger dig balans i livet och planera in dessa i agendan så att de verkligen blir gjorda!

Själv försöker jag att varje vecka planera in en padel-match och ett par löprundor. Under löpningen frikopplar jag alla tankar och är bara fokuserad på varje löpsteg. Ofta är det just vid dessa tillfällen som nya affärsmöjligheter och idéer spontant kommer upp.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *