4 smarta tips för att öka IT-säkerheten för ditt företag

Ingen har kunnat undgå nyheterna om de cyber-attacker som drabbat stora företag som till exempel Coop på senaste tiden. Faktum är dock att fler än 7 av 10 IT-attacker drabbar mindre företag med mindre än 100 anställda. Vi på Fedelta Företagslån listar här fyra konkreta tips på hur du kan höja IT-säkerheten på ditt bolag.

Det går egentligen att lägga hur mycket pengar och resurser som helst på programvaror och konsulter kring IT-säkerhet. För många företag kan det dock vara tillräckligt att vidta relativt enkla åtgärder som inte behöver kosta skjortan. Här listar vi fyra åtgärder som en bra start mot en säkrare IT-miljö.

Använd tvåstegsverifiering
Självklart är det viktigt att alla på företaget använder starka lösenord och att dessa regelbundet byts ut. Dock är en vanlig anledning till att obehöriga tar sig in i system att dessa lyckas knäcka lösenorden eller att de kommer i orätta händer. Därför är tvåstegsverifiering en bra lösning! Det innebär att när du skrivit in ditt lösenord i det aktuella systemet så skickas en förfrågan till en ytterligare enhet, ofta din mobil, där du bekräftar att det är du som vill få åtkomst. Tvåstegsverifiering används idag av till exempel Google Workspace och Microsoft Office 365. Det finns även externa lösningar där du kan koppla funktionen till andra system, till exempel från svenska iP.1

Trådlösa nätverk och VPN-tunnel
Är du utanför kontoret eller hemmet och vill koppla upp dig finns det ofta tillgång till trådlösa nätverk, till exempel på restauranger och på tågresan. Tänk på att dessa ofta kan vara okrypterade och att trafiken kan ”avlyssnas” av vem som helst i närheten. Det finns exempel på att bedragare döper nätverk till exempelvis ”SJ” och sedan tankar ner lösenord eller avlyssnar trafik när du loggar in på det fejkade nätverket. Undvik helst att använda öppna nätverk och se till att aktivera kryptering om du använder trådlösa nätverk hemma eller på kontoret! Ovan problematik kan lösas genom att du använder en VPN-tunnel.

VPN står för ett virtuellt privat nätverk och är förenklat en dataförbindelse som säkrats med kryptering mellan din enhet, till exempel din dator och en extern VPN-tunnel. Det finns en uppsjö av leverantörer och denna säkerhetslösning behöver inte kosta mer än ett par hundralappar per månad för företaget. Här hittar du ett par exempel på VPN-tjänster.

Installera antivirusprogram
Ett antivirusprogram är specialiserat på att identifiera skadlig kod och virus. Ofta märker du inte själv om din enhet är smittad av virus eller om någon försöker göra ett intrång i dina system, men det finns program som förhindrar detta. Det finns mängder av antivirusprogram men en klassiker som många använder och som får goda recensioner är Norton 360. För under tusenlappen så får du en bra lösning för flera användare och enheter som dessutom inkluderar ovan nämnda VPN-tunnel.

Allmän försiktighet
Många IT-intrång och attacker är orsakade av oförsiktighet som lätt kan undvikas. En konkret sak att tänka på är att aldrig skicka känsliga uppgifter och absolut inte lösenord och liknande på e-post, som är en potentiellt mycket sårbar kommunikationsväg. En annan viktig sak är att aldrig klicka på länkar som verkar obskyra eller där du inte kan säkerhetsställa avsändaren. 

Med denna artikel hoppas vi att du inspirerats att ta första steget mot att ge företaget en säkrare IT-miljö.

Bästa hälsningar,

Mia Segerbo,

Head of Administration & Custom Care,
Fedelta Företagslån

BLOGG