5 tips om hur du förbättrar ditt företags kreditvärdighet

19 december, 2023

Ditt företags kreditvärdighet är viktig då ditt bolag söker finansiering men även för att visa att du är en trygg och stabil affärspartner för dina samarbetspartners, kunder och leverantörer.

Det vanligaste sättet att ta reda på ett företags kreditvärdighet är genom upplysningsföretag som exempelvis UCCreditsafe och Bisnode. Dessa företag ger frågeställaren ett kreditbetyg och visar eventuella risker med att ingå affärer med den efterfrågade partnern.

Genom att ha ett bra kreditbetyg så förenklar du företagets affärer och ökar möjligheten till bättre villkor vid finansiering. Här ger vi dig tips för att förbättra kreditvärdigheten:

Betala dina fakturor och skatter i tid

Det kan låta självklart att betala räkningarna i tid men ofta är det slarv och tidspress som ligger bakom att betalningar släpar. Genom att ha system och rutiner för att betala i tid minskar du risken för betalningsanmärkningar. Tänk på att det går fortare i flödet för företag än för privatpersoner att få en anmärkning. Det är inte ovanligt med anmärkningar på relativt små belopp avseende till exempel parkeringsavgifter eller sen skatteinbetalning.  En betalningsanmärkning finns ofta synlig i tre till fem år.

Företagare har ofta många bollar i luften och det är väl värt att lägga resurser på att anlita en bokföringsbyrå som du har förtroende för och som kan hålla reda på att inbetalningar och skatterapportering sköts i tid.

Undvik för många förfrågningar

Ett faktum som många missar är att många kreditupplysningar på kort tid kan försämra kreditbetyget. Detta då kreditgivare kan dra öronen åt sig, bland annat på grund av potentiella bedrägeririsker. Ett sätt att undvika kreditupplysningar i onödan är att om möjligt inte ta mindre investeringar och inköp på kredit och att göra det till en rutin att fråga leverantörer om kreditupplysningar kommer att tas innan avtal ingås. Var vaksam kring låneförmedlare och bolag som kontaktar dig med jämförelsetjänster. Även här tas kreditupplysningar.

Vikten av den personliga ekonomin

Vid bedömning av företagets kreditbetyg vägs också den personliga ekonomin in. Det är därför viktigt att ha kontroll på att privatekonomin är välskött för dig och dina delägare. Förutom att undvika anmärkningar är lönenivå en viktig faktor och det kan vid sidan av framtida pension, sjuklön etc. vara en anledning att lyfta en anständig lön från företaget.

Tänk även på att välja styrelseledamöter med omsorg. Har dessa ett dåligt kreditbetyg på grund av exempelvis tidigare konkurser eller anmärkningar riskerar det att spilla över och försämra ratingen för ditt företag.

En extra borgensman vid behov

I det fall då företaget exempelvis är helt nystartat eller om du eller företaget har en bakgrund med låga inkomster, anmärkningar eller negativa resultat kan du öka möjligheterna till beviljad finansiering och bättre villkor genom att ha en medsökande som ställer upp och ”garanterar” återbetalningsförmågan.

Få kontroll

För att få kontroll hur företagets kreditvärdighet är i nuläget kan du beställa en upplysning på företaget. Kreditupplysningsföretagen har ofta tjänster där du kan gratis eller till en låg kostnad kan få ut kreditbetyget på företaget eller på dig själv.