Almi eller vanligt företagslån – Vad är bäst för ett nystartat företag?

14 december, 2023

Det är vanligt att ett nystartat företag behöver låna pengar för att snabbt kunna komma igång med sin verksamhet och försäljning.

Om inte grundarna själva går in med kapital kan ett företagslån vara nästan helt nödvändigt för att kunna köpa in lagervaror, maskiner, utrustning, datorer, kontorsmaterial och liknande.

Men vad finns det egentligen för finansieringslösningar för ett nystartat företag och vad ska man tänka på när man lånar pengar till sitt företag?

I den här artikeln går vi kort igenom vad det finns för olika typer av företagslån för att ta reda på vilket lånealternativ som är mest lämpat för just dig och ditt företags behov.

Något som är väldigt viktigt för dina möjligheter att få ett företagslån beviljat, oavsett vilken långivare du väljer, är att du har en bra och genomarbetad affärsplan och budget.

Ju bättre affärsplanen och budgeten är desto bättre möjligheter har du både att få lånet beviljat och att få låna till låg ränta.

Almi Företagspartner – topplånet som kompletterar banklånet

Något som många associerar med just lån för nystartade företag är företagslånet från statligt ägda Almi Företagspartner AB. Almi har huvudsyftet att skapa tillväxt inom näringslivet, ett sätt att göra det är genom finansieringslösningen Almi företagslån.

Almi bedömer varje företag individuellt och det är affärsidén och ledningens kompetens som är de viktigaste faktorerna vid bedömningen, inte vilken säkerhet som finns. Att företaget kan växa och fortsätta utvecklas är också av stor vikt.

Lånet fungerar ungefär som bolånens topplån, där Almis lån behöver kompletteras med ett traditionellt banklån. Ditt företag behöver alltså lösa finansiering även via en annan långivare, men Almi kan täcka upp den delen av lånet som återstår. Almi-lånet har en något högre ränta och kortare löptid än vanliga banklån.

Efter att en låneansökan är inskickad blir du kontaktad av en finansieringsrådgivare där ni på ett möte diskuterar din och ditt företags situation.

Mikrolånet från Almi – företagslån på upp till 200 000 kr

Almi erbjuder även ett så kallat mikrolån där det finns möjlighet att låna utan medfinansiär. Här är den maximala lånesumman 200 000 kr och lånet kan betalas av på upp till 6 år, en uppläggningsavgift på 500 kr tillkommer för nya lån. Räntan är rörlig och ligger för närvarande (oktober 2019) på 6,24%.

För mikrolånet behöver man gå in med en personlig borgen på 10% av lånebeloppet. Precis som för Almis företagslån är det viktigaste företagets affärsidé och att budgeten kommer hålla. Det finns möjlighet att ansöka om amorteringsfritt första år.

Företagslån via banken

Om du har tänkt använda dig av Almis företagslån så behöver du som tidigare nämnt ett banklån i grunden. Och precis som Almi så gör banken en helhetsbedömning av dig, ditt företag, budget och affärsplan. Vilken säkerhet du har för företagslånet är också av vikt, banken ställer högre krav på säkerhet än vad Almi gör.

De vanligaste formen av säkerhet för att företagslån är att banken vill att man som firmatecknare går i borgen för lånet. Det innebär helt enkelt att om låntagaren – ditt företag – inte kan betala sina skulder så får du som borgensman göra det istället.

Det finns även alternativ till det vanliga banklånet som vid vissa situationer kan vara mer lämpligt:

  • Investeringskredit är anpassat efter företag som behöver köpa in inventarier och maskiner.
  • Kontokredit eller rörelsekredit passar företag där tiden mellan inköp och försäljning kan vara lång och det kan uppstå ett lividitetsbehov däremellan, då kan krediten användas.

Du kan läsa mer om dessa alternativa företagslån och -krediter på Verksamt.se.

Jämför företagslån via Financer.com

Eftersom ett företagslån inte bara kan få ekonomiska konsekvenser för ditt företag utan även för dig som privatperson är det viktigt att lånet är väl genomtänkt.

Genom att jämföra olika företagslån via Financer går det att hitta både företagslån utan säkerhet och ta reda på var det går att låna till lägst ränta och med mest fördelaktiga villkor.

 Jämförelsetjänsten inkluduerar både Fedelta Finance låneerbjudande samt ett flertal andra långivare, du kan även ta del av kundernas omdömen om låneföretagen på webbplatsen.

Även om du är inställd på att söka företagslån via Almi är det definitivt värt att ta reda på vilken ränta du kan få hos andra banker och långivare.

Det kostar inget att jämföra lån, tvärtom finns det pengar att spara om du lyckas hitta lån till lägre ränta. Pengar som kan användas för att istället få ditt företag att växa ytterligare. Och det är ju just det som är syftet med företagslånet.

Sammanfattning – Vilket lån ska jag välja?

Almis mikrolån kan låta som ett väldigt fördelaktigt lån för det nystartade företaget då kravet på säkerhet är begränsat. Men det finns även nackdelar med mikrolånet, framför allt den relativt höga räntan.

Här nedan har vi sammanställt vi fördelar och nackdelar med alla de olika lånen som vi har gått igenom i artikeln, så att du får en bättre överblick:

 

FördelarNackdelar
Almi FöretagslånVisioner och affärsidé är viktigare än säkerhet för lånet.Högre ränta än vanligt banklån
Almi MikrolånBegränsat krav på personlig borgen, finns möjlighet att få de första 12 månaderna amorteringsfriaNågot hög ränta. Maximal lånesumma är 200 000 kr.
Fedelta FöretagslånMöjligt att låna upp till 1.000 000 kr med snabb handläggning och utbetalningSvårt att jämföra lånekostnader då man använder sig av månadsavgift istället för ränta
Financer.com jämförelsetjänstStort utbud av långivare som erbjuder företagslån, möjligt att hitta lägsta räntan.Har ingen egen utlåning utan agerar mellanhand.