Det bortglömda stödet som enkelt kan spara tiotusentals kronor för ditt företag!

17 december, 2023

Många företagare står inför möjligheten att ta sitt bolag till nästa nivå och behöver anställa personal för att möta en ökad efterfrågan. Om du har ett företag med högst två delägare och ska anställa din första medarbetare kan du genom Växa-stödet få en tillfällig kraftig nedsättning av arbetsgivaravgiften för dina första två anställda.

Vad innebär Växa-stödet?

Normalt sett betalar du som företagare 31,42 % i arbetsgivaravgift. Det statliga Växa-stödet innebär att du kan få nedsättning till 10,21 % under 12 månader för upp till två medarbetare.

För att få rätt till stödet ska lönen för den första medarbetaren du anställer i ett handelsbolag eller aktiebolag ha betalats ut efter den 31 mars 2017. Har du en enskild firma kan du ansöka retroaktivt för utbetalda löner efter 31 mars 2016.

Växa-stödet omfattar lönesummor upp till 300 000 kr per år (25 000 kronor x 12 månader), vilket ger en maximal nedsättning av arbetsgivaravgifter med 63 630 kronor för ett helt år i det fall lönen är 25 000 kronor i månaden. Tidigare kunde ett företag få stödet maximalt 12 månader, men från och med den 1 juli 2021 kan du få stöd i upp till 24 månader om medarbetarens anställning påbörjats efter den 28 februari 2018.

Vilka krav behöver företaget uppfylla?

För att få växa-stödet behöver vissa krav uppfyllas. Anställningen måste pågå minst 3 månader och måste omfatta minst 20 timmar per vecka. Ditt företag måste också klassas som ett ”växa-företag” och uppfylla nedan:

  • En enskild näringsidkare som bedriver aktiv näringsverksamhet utan anställda eller har högst en anställd.
  • Ett aktiebolag som bedriver rörelse utan anställda eller endast en anställd som också är delägare eller har högst en anställd utöver delägaren
  • Ett handelsbolag som bedriver aktiv näringsverksamhet utan anställda eller med högst en anställd och med högst två delägare.

Hur ansöker du om stödet?

Du ansöker busenkelt om växa-stödet genom att kryssa i ruta 062 i arbetsgivardeklarationen – Reducerad avgift först anställd på individuppgiften för din första anställda. Har du enligt de tillfälligt utvidgade reglerna om växa-stöd rätt till stöd för två anställda kryssar du i ruta 062 på respektive individuppgift.

För ytterligare detaljer har Skatteverket utförlig och bra information som du finner här.

Genom denna artikel är min förhoppning att fler företagare tar till vara på denna möjlighet. Att anställa och expandera verksamheten kräver ibland likviditet och finansiering.