Egenföretagare och småbarnsförälder? Detta gäller kring VAB och sjuka barn

18 december, 2023

Många av oss företagare är inte bara drivna entreprenörer utan även småbarnsföräldrar. Vi som driver bolag har ofta svårare att kunna vara borta från arbetet men samtidigt är givetvis det viktigaste att våra barn blir väl omhändertagna. I denna artikel tittar Fedeltas vd Micael Wiklander närmre på hur vi kan lösa vardagspusslet när våra små är sjuka.

Vi småföretagare vabbar i betydligt lägre utsträckning än anställda, men givetvis har vi samma rättigheter att nyttja föräldraförsäkringen som anställda.

Ofta ser vi på VAB (Vård av sjukt barn) som att vi antingen måste vara hemma och ta hand om barnen till 100% eller arbeta och låta någon annan ta hand om våra guldklimpar.

Dock finns det ett flera olika möjligheter och varianter kring VAB:

  • Är ni två vårdnadshavare kan ni välja att vabba halva dagen var och ta ut ersättning om 50% vardera från Försäkringskassan.
  • Om varken du eller barnets andra förälder kan vabba kan ni låta någon annan göra det, till exempel en vän till familjen eller en släkting. Tänk på att personen måste ha en anställning för att kunna få ersättning.
  • När du vabbar och får ersättning från föräldraförsäkringen får du inte arbeta samtidigt. Dock kan du i stället välja att ”vobba”, det vill säga att jobba hemifrån med sjukt barn. Detta kan vara en bra lösning exempelvis om barnet mår bättre men behöver vara hemma en extra dag. Du får inte ersättning från Försäkringskassan när du vobbar, men det är fullt möjligt att kombinera vabb och vobb, så att du till exempel vabbar 50% av dagen och vobbar 50%.

Driver du ditt företag som aktiebolag är det viktigt att du tar ut lön varje månad eftersom ersättningen från Försäkringskassan baseras på din lön. För att du ska få den högsta ersättningen per dag (1027 kr innan skatt) krävs att du har en taxerad årsinkomst på 483 000 kronor per år, dvs. 40 250 kr per månad innan skatt.

Har du en enskild firma är det din inkomst av näringsverksamhet som avgör storleken på ersättningen.

Jag vill också slå ett slag för att vi män behöver ta ett större ansvar för ett jämställt samhälle. Förra året stod vi för bara 39,7% av uttagen vab, så här finns stor förbättringspotential!