Lån till nystartade företag, en utmaning som går att lösa!

18 december, 2023

Att söka finansiering till ett nystartat företag är ofta en utmaning då traditionella banker och de flesta kreditgivare inte utfärdar krediter till bolag som inte hunnit lämna in sitt första bokslut. Det blir ett ”moment 22” där företagaren behöver startkapital samtidigt som bolaget behöver påvisa en historik. Det finns dock alternativ och i denna artikel delar vår VD Micael Wiklander med sig av sina erfarenheter och tips.

Innan jag startade Fedelta Företagslån år 2018 drev jag under många år företag i olika branscher som pensionsförvaltning, marknadsföring och försäljning, fastighet och restaurang. När bolagen efter några år visade en stark omsättning och bra marginal blev jag uppvaktad av olika banker med förmånliga låneupplägg. Dock var det i starten av bolagen och under de första åren som likviditetsbehovet var som störst och i början av min entreprenörsresa var det utmanande att få någon kredit alls, med hänvisning till att verksamheten var ny.

Idag, 15 år senare, är marknaden tack och lov mer transparent och digital och det finns olika alternativ till finansiering, även för ett nystartat företag. Här presenteras några alternativ:

Traditionell bankfinansiering

Det är inte helt omöjligt att få ett företagslån som nystartad hos storbankerna, men det kräver ofta att du har en lång och nära relation med banken och du kan ställa ut säkerheter, som till exempel pant i en fastighet.

Eget kapital

Har du egna sparade medel kan du låna in kapital från dig själv som privatperson till företaget. Läs mer om detta i vår blogg kring ämnet från februari i år.

Almi

Statliga Almi finansierar även nystartade företag och bistår även med affärsutveckling. Har du möjligheten att avsätta tid och resurser för att ta fram en presentation med bland annat affärsplan och kassaflödesanalyser och budget kan det vara väl investerad tid att vända dig till Almi för ett långsiktigt lån.

Digitala företagslån

De senaste åren har det kommit flera duktiga digitala aktörer som erbjuder smidiga företagslån. Som en av få aktörer utfärdar vi på Fedelta Företagslån lån till helt nystartade företag. Det är möjligt genom att vi i våra processer inte bara bedömer företag på historiska data utan även tittar på andra faktorer som företrädare, bransch och din affärsidé.

Räntan är normalt högre än hos traditionella banken men fördelen är att du får ett snabbt besked och utbetalning och en flexibilitet där du bara betalar ränta för perioden som du har krediten aktiv. Vi är även innovativa och ger dig alltid en personlig handläggare som vänder på varje sten för att hitta den bästa lösningen för ditt företag. Med andra ord, finansiering utan krångel.

Fakturaköp

Som ett alternativ eller komplement till företagslån kan fakturaköp, som även kallas factoring, vara ett bra alternativ. Du frigör kapital och kan själv välja om du vill sälja alla eller enstaka fakturor. Vi har tagit fram en enkel och smart tjänst utan krångel och fasta årskostnader. Läs mer om Fedelta Fakturaköp eller boka ett möte direkt i vår kalender, så hör vi av oss när det passar dig.