Så kan ditt bolag betala hyra till dig för ditt hemmakontor

17 december, 2023

I dag arbetar en stor andel företag helt eller delvis från hemmet. Vad gäller egentligen när du jobbar hemifrån eller hyr ut en del av din bostad som lagerlokal – kan ditt företag stå för kostnaden? Mia på Fedelta Företagslån reder ut begreppen!

Det finns möjligheter att hyra ut en del av din bostad som privatperson till ditt bolag. Det är dock ett strikt regelverk kring detta och det är viktigt att uppfylla reglerna för att kunna nyttja möjligheten. Reglerna skiljer sig beroende på vilken bolagsform du driver ditt företag i.

Har du ett aktiebolag gäller följande:

  • Företaget måste ha ett verkligt behov av ett utrymme i hemmet.
  • Ditt hemarbete måste ske i en särskild inrättad del av bostaden. Antingen ska det vara avskilt från övriga bostaden eller så ska det vara inrett så att det inte kan användas för bostadsändamål.
  • Hyran för ett arbetsrum eller en lagerlokal ska vara marknadsmässig, vilket du på förfrågan ska kunna motivera till Skatteverket. Det är en dålig idé att ta ut en överhyra, i det fallet får du beskatta hyresintäkterna som lön och ditt bolag får betala sociala avgifter.

Viktigt är att dokumentera uthyrningen med ett hyresavtal. Hyran kan dras av helt av ditt aktiebolag och du som privatperson beskattas i inkomstslaget kapital, dvs. med 30 %. I din privata deklaration får du sedan göra avdrag för ökande kostnader som t.ex. el och uppvärmning, normalt upp till 3 000 kronor per år.

För dig som driver enskild firma och jobbar från hemmet är reglerna tydligare. Så länge du jobbar mer än 800 timmar per år från din bostad får du göra ett schablonavdrag. Bor du i egenägd villa är avdraget 2 000 kr per år medan det är 4 000 kr för dig som bor i hyres- eller bostadsrätt.

Vi hoppas att vi genom denna artikel gett dig nya insikter och önskar dig all lycka kring ditt företagande. Följ oss gärna på LinkedIn och prenumerera på vårt nyhetsbrev för tips och tricks som underlättar livet som företagare.