Snart slipper du spara alla kvitton – Detta gäller!

2 februari, 2024

Hittills har 2024 fört med sig flera spännande lagändringar för landets företagare. Först kom sänkt skatt på drivmedel, sedan digitala bolags- och föreningsstämmor. Dessa är två av de ändringar som underlättar för svenska företag. Fler nyheter väntar dessutom runt hörnet. En sådan presenterades nyligen av regeringen: Från och med 1 juli kan det vara slut med stora pappershögar som samlar damm – Vi snackar digital räkenskapsinformation!

Slut med papperskrångel

Regeringen har lyssnat på företagarnas rop. “Bort med papperskrånglet”, sa företagarna och regeringen levererade. Med digital räkenskapsinformation blir allt mer rakt på sak och du slipper spara papperskvitton i ett rörigt arkiv. För ditt företag betyder det mindre pappersarbete och mer tid för affärer, samtidigt som det blir lättare att hålla koll på siffrorna.


Du behöver inte heller vänta tre år innan du kan slänga dina gamla kvitton. Så fort de finns digitalt kan du göra dig av med dem. Men vänta med att börja rensa i pappershögarna tills lagen är klubbad och klar. Fram till dess bör du alltså fortsätta spara alla kvitton andra papper precis som vanligt.

Företagare sparar tid och pengar på ändringen

Regeringen räknar med att lagförändringen kommer spara svenska företag hela 4 miljarder kronor i administrativa kostnader. Som företagare kan du redan nu förbereda dig för detta välkomnande skifte – Börja med att gå igenom dina arkiv och säkerställa att all räkenskapsinformation är digitaliserad.


Lagen förväntas klubbas igenom den 1 juli 2024. Spana in Regeringens webbplats för mer information.