Som egenföretagare kan du ha rätt till skattefritt friskvårdsbidrag på 5000 kr

14 december, 2023

Som anställd är det vanligt att arbetsgivaren erbjuder ett friskvårdsbidrag som en förmån men vad gäller för dig som egenföretagare? Många som driver eget missar möjligheten att skattefritt nyttja friskvårdsbidrag. Oscar på Fedelta Företagslån har rett ut vad som gäller.

I min roll som medarbetare på Fedeltas kundservice har jag dagliga samtal med en stor mängd egenföretagare och vet att många arbetar långa dagar och ofta har en intensiv vardag. Jag är själv aktiv som både spelare och lagledare inom fotboll och vet att motion och träning ger glädje och energi.

Jag har grävt i vad som gäller för dig som är egenföretagare och som vill komma igång med friskvård på ett fördelaktigt ekonomiskt vis:

Vilka företagare omfattas av friskvårdsbidrag?

Du som driver aktiebolag räknas som anställd och har ett bra utrymme där du skattefritt kan låta ditt företag betala friskvård på upp till 5 000 kr per år. Tråkigt nog gäller inte detta för dig som har enskild firma eller handelsbolag.

Vad gäller för dig som har anställda?

Om du har anställda i ditt aktiebolag så omfattas även de av samma avdrag, upp till 5000 kr per anställd. En bra investering för att minska sjukfrånvaro och få en mer motiverad och skärpt personalstyrka. Dessutom stärker det teamets sammanhållning! På Fedelta brukar vi till exempel träna på gymmet tillsammans eller köra en padel-turnering. Superkul! Något som är viktigt att tänka på är att friskvårdsbidraget måste erbjudas till alla anställda på ditt företag.

Vilka aktiviteter kan du nyttja bidraget för?

Du kan inte använda bidraget till valfri aktivitet, utan Skatteverket måste ge grönt ljus! Huvudregeln att avdraget ska omfatta motion men inte material. Ska du till exempel åka till fjällen och åka skidor är det ok att få avdrag för liftkortet men inte att köpa eller hyra skidor.

Utbudet på godkända aktiviteter är ganska generöst och i vissa fall kan du även få avdrag upp till en viss summa för icke-motionsrelaterad friskvård, som till exempel massage, läs mer hos Skatteverket.

Efter pandemin har även ”distansmotion” som hälsoappar och betaltjänster som gynnar hemmaträning godkänts som en skattefri friskvårdsaktivitet.

Håll koll på att inte överstiga 5000 kr!

Skatteverket har i ett ställningstagande 2018 meddelat att hela bidraget blir skattepliktigt om ett belopp över 5000 kr utbetalats. Råkar du betala ut 6000 kr för ett exklusivt gymkort så är det alltså inte bara den överskjutande tusenlappen utan hela summan som företaget måste betala arbetsgivaravgifter för. Dessutom blir hela beloppet skattepliktigt för dig som privatperson (eller din anställde) om du råkar överstiga 5000 kr.

Med denna artikel hoppas jag att du blivit inspirerad att komma i gång med träning och välmående!