Vilken lön är optimal för dig som egenföretagare? Vi på Fedelta ger dig svaren!

14 december, 2023

Hur ska du som egenföretagare egentligen tänka kring lön? Det finns många fina möjligheter, men även fallgropar, för dig som äger ditt bolag.

Många egenföretagare gör missen att inte reflektera över lönen, men det kan vara väl värt att regelbundet se över om din lön är optimal utifrån dina förutsättningar och gällande regler.

En vanlig miss är egenföretagare tar ut för låg lön, eftersom lön generellt beskattas högre än utdelning. Samtidigt bör man undvika att ta ut för hög lön med hänsyn till statlig skatt. Så hur mycket lön bör du ta ut? Här är några viktiga faktorer att ta hänsyn till:

  • Tar du ut lön innan skatt på upp till 554 900 kr per år (46 242 kr/månad) så betalar du endast kommunalskatt. På allt utöver detta utgår även statlig skatt om ytterligare 20 %. Detta gäller dig som är under 65 år, är du äldre är brytgränsen 818 700 kr.
  • Avgiftstaket, dvs. den högsta inkomst som utgör underlag för allmän pension är 2022 572 600 kr (47 717 kr/månad). Med denna lön maximerar du alltså avsättningarna för inkomst- och premiepension.
  • En lön på upp till 483 300 kr per år är sjukpenninggrundande, så med en månadslön på 40 275 kr får du maximal ersättning om du blir sjukskriven.
  • För att nå högsta beloppet om du ska vara föräldraledig krävs en årsinkomst på 483 300 kr.

Om företagets ekonomi tillåter så är rekommendationen för att få bästa möjliga grundskyddet alltså att ta ut en månadslön på strax över 46 000 kronor. Givetvis kan inte alla företagare ta ut dessa löner från starten men glöm inte att varje krona räknas till din framtida allmänna pension. Lönen påverkar även din rätt till utdelning, ett ämne vi kommer att titta närmre på nästa vecka.