Företagslån, en bra eller dålig idé för ditt bolag?

Hur ska du som företagare tänka kring lån till ditt bolag? När är det positivt att låna kapital och när ska ditt företag undvika att ta upp krediter? Vi på Fedelta Företagslån reder ut begreppen.

Som privatpersoner får vi ofta goda råd kring när det är befogat att låna pengar och när vi bör låta bli. De flesta är överens om att det ofta är en klok idé att låna kapital till exempelvis bostadsköp och för att finansiera sina studier medan man så långt det är möjligt bör undvika rena konsumtionslån.

Hur bör man då tänka kring företagslån? Jag tycker att tankegången ska vara detsamma som på privatsidan. Undvik att låna pengar i onödan för saker som inte ger hävstång. Exempel på ”onödiga” investeringar om inte företaget kan bära kostnaderna kan vara en dyr firmabil eller en överdådig konferens. Kort sagt alla utgiftsposter som kommer att äta kapital men som inte kommer att generera intäkter.

Däremot kan det vara en god idé att låna kapital som ger ditt företag en hävstång, det vill säga att företagets intäkter tack vare lånet blir högre än lånets ränta och avgifter. Exempel på sådana situationer kan vara:

  • Anställning av ny personal
  • Marknadsföring
  • Lager
  • Ombyggnationer av lokaler

Ekvationen är enkel. Lyckas du göra investeringar som genererar högre intäkter än kostnaderna för dessa samt lånets ränta och avgifter så genererar det ett positivt netto för ditt företag.

Vi på Fedelta Företagslån har själva drivit företag inom många olika branscher och förstår vikten av flexibla och transparenta företagslån. Därför betalar du bara ränta för den tid du har lånet och kan avsluta det i förtid om din likviditet förbättras snabbare än beräknat. Vi ger dig en enkel lånelösning utan dolda avgifter och har gjord det enkelt att ansöka. Ansökan tar inte mer än någon minut och i normalfallet får du ett lånebesked och eventuell utbetalning inom 24 timmar. Smidigt, eller hur?!

Varmt välkommen till oss.

Bästa Hälsningar,

Jonathan Oskarsson Dahlén,

Head of SME Loans på Fedelta Företagslån.

BLOGG