Friskvårdsbidrag 2021: Detta gäller för dig som företagare

Friskvårdsbidrag 2021: Detta gäller för dig som företagare

Vi som driver egna företag jobbar ofta långa dagar med ett högt tempo. Många av oss har upptäckt glädjen i att träna för att hålla kropp och knopp i trim och orka mer.

När du är anställd erbjuds du ofta ett friskvårdsbidrag från din arbetsgivare men vad gäller för oss som driver eget?

Vilka företagare kan nyttja friskvårdsbidrag?
Du som driver aktiebolag har ett riktigt bra utrymme där du skattefritt kan låta ditt företag stå för friskvårdskostnader upp till 5 000 kr per år. Dessvärre gäller detta inte för dig som har enskild firma eller handelsbolag.

Aktiviteter som omfattas
Fram till 2018 gav  inte ”dyrare” sporter som till exempel golf och slalom rätt till avdrag men efter en dom i Högsta Förvaltningsdomstolen är spelutrymmet numer större och du kan inte bara använda avdraget för det klassiska gym-kortet utan kan till exempel göra avdrag för ett liftkort eller för att spela padel. I stort är huvudregeln att avdraget ska omfatta motion; liftkortet är ok men inte att köpa skidor eller en cykel. Skatteverket har en komplett lista här

Vad gäller för dig som har anställda?
Har du anställda i ditt aktiebolag så omfattas även de av samma avdrag, det vill säga upp till 5 000 kr per anställd. Ett bra sätt att visa uppskattning och värna om dina medarbetares hälsa. Viktigt att komma ihåg är att friskvårdsbidraget måste erbjudas till alla anställda.

Stort lycka till med träningen och med ditt förtag!

Bästa hälsningar, 
Micael Wiklander, VD Fedelta Företagslån

Vår VD Micael använder gärna sitt friskvårdsbidrag till Padel.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *