Kan ditt företag betala för hemmakontoret?

Kan ditt företag betala för hemmakontoret?

Vad gäller egentligen när du jobbar hemifrån eller hyr ut ett rum i villan som lagerlokal, kan ditt företag stå för kostnaderna? Fedelta reder ut begreppen!

Först av allt ska nämnas att ett grundkrav som alltid måste uppfyllas är att företaget har ett verkligt behov av lokalen. Du kan alltså inte ha en tom lagerlokal vid ditt ordinarie kontor och samtidigt hyra ut en lokal hemma eller ha en kontorsplats i en kommersiell lokal och samtidigt låta företaget hyra ett rum i din privatbostad.

Det är olika förutsättningar beroende på vilken bolagsform ditt företag har:

Aktiebolag
Äger du ett aktiebolag och är en aktiv delägare får du dra av i din privata deklaration för ”skäliga” merkostnader till följd av uthyrningen, till exempel för el och värme. I de flesta fall handlar det inte om mer än upp till 3 000 kr per år. Lokalen ska vara inredd så att den inte kan användas för bostadsändamål och du behöver upprätta ett hyreskontrakt mellan dig och ditt företag. Hyran ska vara marknadsmässig och motsvara vad du kunnat ta ut om du hyrt ut till en annan part. Du får sedan privat betala skatt på 30 % av hyresintäkten minus avdraget för skäliga merkostnader. Det är en dålig idé att ta ut en överhyra, i det fallet får du beskatta hyresintäkterna som lön och ditt bolag får betala sociala avgifter.

För fördjupande information, se Skatteverket

Enskild firma
Här ser avdragsmöjligheterna lite annorlunda ut och du får bara göra avdrag för verkliga kostnader som du haft alternativt göra ett schablonavdrag på 2000 kr per år om du äger fastigheten. Hyr du fastigheten kan schablonavdrag göras om 4000 kr per år men då finns ett krav att du arbetar mer än 800 timmar per år hemifrån.

För mer information, se Skatteverket

Vi hoppas att vi gjort dig lite klokare kring detta och önskar dig all lycka kring ditt företagande. Teamet på Fedelta står redo för att hjälpa dig med finansiering och andra frågor och du är alltid välkommen att kontakta oss på 033-720 11 30 eller kundservice@fedelta.se

Bästa hälsningar, 
Gustav Olsson,  Fedelta Företagslån

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *