Kan jag dra lunchen på företagskortet?

14 december, 2023

Du kanske har stått där med företagskortet i högsta hugg och funderat på om företaget kan stå för notan eller om det ska ske ur privat ficka eller tänkt på om du kan bjuda dina anställda på en välförtjänt lyxmiddag? Låt oss på Fedelta reda ut begreppen!

Utgångspunkten från Skatteverket är att fri kost i normalfallet är en skattepliktig förmån. Denna kostförmån ska den anställde förmånsbeskattas för och arbetsgivaren ska betala arbetsgivaravgifter på förmånen.

Det finns dock undantag från normalregeln där fri kost är en skattefri förmån och där du också kan dra av momsen upp till en viss nivå:

  • Extern representation. När du eller dina anställda äter med någon utanför ditt bolag och där det finns en affärsförbindelse. Du kan alltså exempelvis bjuda dina kunder eller leverantörer på skattefritt käk.
  • Intern representation. Mat och dryck inom företaget är skattefri vid till exempel personalfester, utbildningar och konferenser och det ska röra gemensamma måltidsarrangemang. Du behöver dokumentera sammankomsterna så att det tydligt framgår syfte och vilka som deltagit. Om det är representation kopplat till det löpande arbetet, som arbetsluncher, blir dessa skattepliktiga.
  • Vid resa. Frukost på hotell och transportmedel som tåg och flyg är skattefria om dessa ingår i resans pris.

Hur mycket moms får ditt företag då dra av? Nivåerna medger inte riktigt Michelin-krogar utan normalläget är 300 kr exklusive moms per person. Du kan läsa mer hos Skatteverket och även göra en uträkning per måltid i deras matris.

Hur är det med fika på jobbet? Enklare utgifter som kaffe, te, juicer och kakor är avdragsgilla och skattefria personalvårdsförmåner, förutsatt att alla anställda erbjuds den förmånen. Detta gäller även dig som är enmansföretagare.

Med andra ord, unna dig att fika skattefritt med gott samvete!