Hur tar du in kapital till ett nystartat företag?

Många av oss som drivit företag känner igen utmaningen – du har bra idéer för företagets resa framåt men saknar kapital och likviditet för att verkställa planen.

När jag startade mitt första företag för 17 år sedan hade min delägare och jag en tydlig vision om hur vårt bolag skulle utvecklas. Vi sammanställde en affärsplan och bokade in ett antal bankmöten. Vi fick samma besked överallt; bankerna trodde på vår idé och på oss som grundare men ville inte utfärda ett företagslån förrän vi hade minst ett färdigt bokslut. Vi lyckades lösa situationen genom att låna kapital av nära och kära och kunde återbetala detta kapital snabbt i takt med att företaget lyfte.

Idag är förutsättningarna bättre för dig som har ett nystartat företag och söker startkapital och lån. Även om storbankerna fortfarande tenderar att vara mer restriktiva mot att utfärda lån till nystartade företag så har flera aktörer för digitala företagslån etablerat sig på marknaden. Vissa av dem, bland annat vi på Fedelta Företagslån har möjlighet att bevilja krediter till nystartade bolag.

Vad bör du tänka på för att optimera ditt företags förutsättningar:

  • Gör en budget och bedöm ditt företagslån. Som nystartat bolag är det viktigt att ha utrymme för att kunna betala amorteringar och räntor. Ett företagslån bör användas som en hävstång så att du kan accelerera din affär och det är viktigt att inte ta ett större lån än företaget mäktar med.
  • Har du redan kommit igång med verksamheten så är det en stark fördel att kunna visa upp siffror på omsättning och resultat även om du inte hunnit lämna in en årsredovisning. Har du möjlighet att bifoga underlag med resultat- och balansräkningar så är det positivt, även om du bara varit igång några månader. Du kan även bifoga till exempel kassarapporter eller annat underlag som styrker omsättningen.
  • Berätta för kreditgivaren vad lånets syfte är och hur kapitalet kommer att användas. Beskriv verksamheten, din affärsidé och tankarna framåt.

Flera av oss i teamet har själva drivit företag och vet vilka utmaningar du som entreprenör står inför när det kommer till finansiering. Vi kan inte bevilja företagslån till alla som söker, men vi brinner för småföretagande. I vår kreditbedömning är vi kreativa och lösningsorienterade och försöker alltid att tillsamman med dig vända på alla stenar för att hitta en lösning.

Varmt välkommen att slå oss en signal angående företagslån eller sök direkt via vår hemsida så hjälper vi dig framåt i processen.

Bästa hälsningar,

Micael Wiklander
VD, Fedelta Företagslån

PS. Om du gillar våra artiklar, missa inte att anmäla dig till vårt nyhetsbrev här och att gilla oss på Facebook och LinkedIn.

BLOGG