Saveabls matkassar gör gott för både mage och miljö
Saveabl är matkasseföretaget vars affärsidé är lika ädel som den är smart. Saveabls kunder prenumererar på färdigpreppade vegetariska matkassar där Saveabl redan förberett 70 % av rätterna, vilket kapar avsevärt med tid i köket för kunden.
Men att prenumerera på matkassar är väl inget nytt?, tänker du. Må så vara. Men Saveabl har en affärsidé med både twist och välmening.
Rätterna i Saveabls kassar består nämligen av råvaror som räddats från att slängas på grund av svinn hos grossister eller för att de har små brister eller defekter som gör att de inte kan säljas i dagligvaruhandeln – trots att de är precis lika goda och fräscha som andra.
– Vi samarbetar både med lokala bönder och med grossister som skickar ut en så kallad “räddat-lista” över vad de ska slänga – och så får vi fundera över om vi kan ta emot det, berättar Emil Petzén som driver Saveabl.
– Det kan vara att det finns 100 kg vit sparris att rädda, som vi tar emot, grillar upp, picklar och lägger in, så vi vet att det håller i några veckor, fortsätter han.
Den inlagda sparrisen kan sedan användas i något eller några av kommande veckors recept tillsammans med andra råvaror som Emil och hans kollegor räddat från att slängas. På det här sättet lyckas Saveabl erbjuda middagar som har 5 gånger lägre klimatpåverkan än en genomsnittlig svensk middag.
Hör Emil berätta mer om Saveabls idé och resa som företag i videon. Och du! Om du blir sugen på att börja prenumerera på en vegetarisk kasse med mat som både mättar och känns bra i magen, så vet du vart du ska vända dig.