Snart VABruari – Så ska du som företagare tänka kring VAB och sjuka barn.

Många företagare är inte bara drivna entreprenörer utan även småbarnsföräldrar. Vi som driver bolag har ofta svårare att kunna vara borta från arbetet men samtidigt är givetvis det viktigaste att våra barn blir väl omhändertagna. I denna artikel reder Johan Rutgersson på Fedelta Företagslån ut hur vi kan lösa vardagspusslet när våra små är sjuka.

Företagare vabbar betydligt mer sällan än anställda, men givetvis har vi samma rättigheter att nyttja föräldraförsäkringen som anställda. Du kan vabba till dagen innan ditt barn fyller 12 år.

Ofta ser vi på VAB (Vård av sjukt barn) som att vi antingen måste vara hemma och ta hand om barnen till 100 % eller arbeta och låta någon annan ta hand om våra barn. Dock finns det ett flera olika möjligheter och varianter kring VAB:

  • Är ni två vårdnadshavare kan ni välja att vabba halva dagen var och ta ut ersättning om 50 % vardera från Försäkringskassan.

  • Om varken du eller barnets andra förälder kan vabba kan ni låta någon annan göra det, till exempel en vän till familjen eller en släkting. Tänk på att personen måste ha en anställning för att kunna få ersättning.

  • När du vabbar och får ersättning från föräldraförsäkringen får du inte arbeta samtidigt. Dock kan du i stället välja att ”vobba”, det vill säga att jobba hemifrån med sjukt barn. Detta kan vara en bra lösning exempelvis om barnet mår bättre men behöver vara hemma en extra dag. Du får inte ersättning från Försäkringskassan när du vobbar, men det är fullt möjligt att kombinera vabb och vobb, så att du till exempel vabbar 50 % av dagen och vobbar 50 %.

Driver du ditt företag som aktiebolag är det viktigt att du tar ut lön varje månad eftersom ersättningen från Försäkringskassan baseras lönen. För att du ska få den högsta ersättningen per dag (1 175 kr innan skatt) krävs att du har en taxerad årsinkomst på 525 000 kronor per år, dvs. 43 750kr per månad innan skatt.

Jag hoppas att du genom denna artikel fått nyttig information som underlättar din vardag som företagare. Prenumerera gärna på vårt nyhetsbrev här och följ oss på LinkedIn för att inte missa tips & tricks som underlättar ditt företagande.

Söker du finansiering för att ta nästa steg med ditt företag så erbjuder vi idag följande tjänster:

✔️ Fedelta Företagslån

Lån från 25 000 kr till 1 Mkr med en individuell månadsränta från 0,50 %. Ansökan är kostnadsfri och du förbinder dig inte till något. Vi återkommer med offert samma dag och beviljat lån betalas ut inom 24 timmar. Vi beviljar även lån till unga och helt nya företag.

✔️ Fedelta Fakturaköp

Genom att sälja enstaka eller alla av företagets fakturor optimerar du kassaflödet och frigör kapital. Kontakta oss så hjälper vi dig enkelt vidare.

✔️ Fedelta Fastighetslån

Vi minskar tröskeln till investeringar i kommersiella fastigheter genom belåning upp till 80 % av marknadsvärdet. Lånebelopp från 1 Mkr till +100 Mkr och indikativ årsränta mellan 8 och 14 %.

Vill du prata direkt med oss istället för att kontakta oss via webben eller via e-post så är vi redo att svara i telefon på 033-720 11 30 alla vardagar fram till klockan 21.

Bästa hälsningar,

Johan Rutgersson
Fedelta Företagslån