Missa inte dessa lönsamma tips inför din deklaration!

18 december, 2023

Då var det dags igen! Årets inkomstdeklaration för dig som privatperson ska vara inlämnad senast 3 maj. Nuförtiden är processen enklare då många uppgifter redan är förifyllda men det kan löna sig att överväga olika avdrag, speciellt för dig som egenföretagare. Vår VD Micael bjuder här på några tips inför din deklaration:

Hyresintäkter

Om du har hyrt ut din villa eller ditt fritidshus (gäller inom hela EU) så är hyresintäkter upp till 50 000 kronor skattefria. För bostadsrätt eller lägenhet är motsvarande belopp 40 000 kr. Äger du ett aktiebolag och är en aktiv delägare får du dra av i din privata deklaration för ”skäliga” merkostnader till följd av uthyrningen, till exempel för el och värme. Min kollega Gustav har tidigare bloggat kring detta och du kan läsa mer om avdrag för hemmakontoret.

Rot & Rut

Har du rätt till Rot- eller Rutavdrag så är detta vanligtvis förifyllt i din deklaration. Ett bra tips om du äger en fastighet tillsammans med din partner är att ni kan fördela dessa avdrag sinsemellan. Detta kan optimera avdraget till exempel om ena partnern har en för låg inkomst för att beviljas avdragen. Omfördelningen görs genom att man i deklarationen kryssar i en ruta under ”Övriga upplysningar”.

Schablonmetoden

Har du gjort ett riktigt bra aktieklipp under 2020? Normalt sett utgår skatt på 30 % på kapitalvinster men säljer du exempelvis en aktie som stigit mer än 400 % i värde sedan inköp kan du välj att använda schablonmetoden. Det innebär att du tar upp 20 % av värdet som inköpspris för aktien. Detta gäller i normalfallet noterade aktier.

Resor

Använder du din bil i tjänsten har du rätt att göra avdrag med 18,50 kr per mil för egen bil och 9,50 kr för en förmånsbil (undantag är om du har en dieselbil som förmånsbil, då är avdraget 6,50 kr/mil). Du kan bara göra avdrag enligt ovan för kostnader över 11 000 kr. Dessutom gäller att avståndet mellan bostaden och din arbetsplats ska vara över 5 kilometer och att du ska göra en tidsvinst på minst 2 timmar per dag jämfört med om du skulle åkt kollektivt. Kör du privat bil kan du även göra avdrag för trängselskatt och parkering som du lagt ut för själv. Cyklar du till jobbet ibland har du rätt till ett extra avdrag på 350 kronor. Du som åker kollektivt kan dra av kostnader överstigande 11 000 kr.

Arbetsredskap

Om du använt privat telefon eller Internet i ditt arbete kan du göra avdrag för detta, så länge du kan redogöra för merkostnaderna. Detta gäller även för program- och mjukvara som används inom ditt arbete men som du bekostat själv.

Glöm inte bilagorna!

Som delägare i ett aktiebolag ska du lämna in blankett K10 tillsammans med inkomstdeklarationen. Det är viktigt att du gör detta även om du inte tagit ut utdelning under 2020 eftersom det är en förutsättning för att utdelningsutrymme ska kunna ”sparas” framåt. Driver du enskild firma gäller istället NE-blanketten som bilaga.