3 tips för att optimera skatten inför årsskiftet

18 december, 2023

Som egenföretagare finns flera viktiga saker att tänka på innan årsskiftet för att optimera företagets skatt och din egen ekonomi och trygghet. Vi på Fedelta Företagslån har listat tre viktiga åtgärder som du behöver agera på innan året är slut.

Även om säkert många delar min känsla av att semestern nyss slutade så är det faktiskt bara drygt sex veckor kvar innan nyårsklockorna ringer in det nya året. För att inte vara ute i sista minuten kan det vara bra att redan nu se över följande punkter:

Optimera skatten med inköp innan nyår

Om du köper in förbrukningsinventarier såsom till exempel mobiler, datorer eller städutrustning innan årsskiftet kan du minska företagets vinst och därmed skatten. För att det ska klassas som förbrukningsinventarier behöver kostnaden vara maximalt 50 % av ett prisbasbelopp, dvs. 23 800 kr eller ha en livslängd på max tre år.

Se över hur mycket du tar ut i lön

När du driver aktiebolag kan du för 2021 ta ut en utdelning om 183 700 kr enligt förenklingsregeln, oavsett hur mycket du tar ut i lön till en låg skatt, 20 %. Har du personal och lönekostnader kan du få ett ännu högre utdelningsutrymme men du måste då förenklat ta ut en lön på minst 618 240 kronor själv. För detaljer kring detta har Skatteverket en bra sammanställning.

Det är också viktigt att ta ut en optimal lön för din trygghet och pension i framtiden. För att maximal inbetalning till den allmänna pensionen behöver du under 2021 ta ut en lön på 511 500 kr. Du hittar utförlig information hos Pensionsmyndigheten.

Var extra generös mot dig själv och anställda!

Normalt sett är julklappar avdragsgilla för anställda upp till ett värde av 500 kr per person inklusive moms. Under 2021 tillkom dock det som ibland kallas ”coronagåva” och innebär tillfällig skattefrihet för gåvor upp till 2000 kr. inklusive moms per anställd. Detta avdrag gäller utöver de ordinarie 500 kronorna, vilket innebär att du kan skänka julgåvor skattefritt upp till 2500 kr. Är det bara du själv i aktiebolaget går det utmärkt att ge dig själv gåvan då du i detta fall klassas som anställd.

Inför ett nytt år planerar många företag också nya satsningar och investeringar. Behöver ditt bolag finansiering för att nå nästa nivå så står vi på Fedelta Företagslån redo finansiering i form av företagslånfakturaköp, och kommersiella fastighetslån.