7 viktiga tips inför årsskiftet för dig som företagare. Du hinner!

18 december, 2023

Det lackar mot jul och ett nytt år och det är väl investerad tid att se över viktiga bolagsfrågor som kräver att du agerar innan årsskiftet. För att guida dig rätt i djungeln har Fedelta Företagslåns vd Micael listat sju viktiga punkter för dig som företagare.

Vi har redan passerat lucia och har bara ett par veckor kvar av 2021. Vi egenföretagare upplever ofta den här perioden på året som intensiv med många frågor att hantera innan vi kan koppla av under julhelgerna. För att spara tid har vi sammanställt en lista med 7 konkreta tips som kan vara värdefulla för ditt företag:

Minska skatten med inköp innan nyår

Om du köper in förbrukningsinventarier som till exempel mobiler, datorer eller städutrustning innan årsskiftet kan du minska företagets vinst och därmed skatten. För att det ska klassas som förbrukningsinventarier behöver kostnaden vara maximalt 50 % av ett prisbasbelopp, dvs. 23 800 kr eller ha en livslängd på max tre år.

Överväg hur mycket du tar ut i lön

Du som driver aktiebolag kan för 2021 ta ut en utdelning på upp till 183 700 kronor till låg skatt (20 %) enligt förenklingsregeln, oavsett hur mycket du tar ut i lön. Har du personal och lönekostnader kan du få ett ännu högre utdelningsutrymme men du måste då förenklat ta ut en lön på minst 618 240 kronor själv. För detaljer kring detta har Skatteverket en bra sammanställning.

Se över företagets likviditetsbehov

Det är hög tid att planera bolagets investerings- och likviditetsbehov för nästkommande år. Vi på Fedelta är din partner för företagsfinansiering utan krångel och kan hjälpa dig med företagslånfakturaköp och lån till kommersiella fastigheter. Besök www.fedelta.se eller ring oss på 033-720 11 30 så hjälper vi dig vidare.

Tillfällig skattereduktion för inventarieköp

Riksdagen har beslutat om en tillfällig lag som innebär att ditt företag kan få skattereduktion för inköp av materiella inventarier som köps in under 2021. Reduktionen uppgår till 3,9 % av anskaffningsvärdet och gäller oavsett om du har aktiebolag, handelsbolag eller enskild firma. Mer info. hos Skatteverket.

Starta nytt företag?

Planerar du att starta ett nytt aktiebolag kan det vara fördelaktigt att göra detta innan årsskiftet eftersom regelverket säger att du ska äga aktierna i bolaget vid nya årets ingång för att få räkna med årets gränsbelopp vid utdelning.

Extra inbetalning av pensionspremier

Ditt aktiebolag får dra av pensionspremier på upp till 35 % av den lön du tar ut. Vill du utnyttja detta för 2021 bör du göra avsättningen innan nyårsklockorna ringer.

Var extra generös mot dig själv och eventuella anställda!

Normalt sett är julklappar avdragsgilla för anställda upp till ett värde av 500 kr per person inklusive moms. Under 2021 tillkom dock det som ibland kallas ”coronagåva” och innebär tillfällig skattefrihet för gåvor upp till 2000 kr. inklusive moms per anställd. Detta avdrag gäller utöver de ordinarie 500 kronorna, vilket innebär att du kan skänka julgåvor skattefritt upp till 2500 kr. Är det bara du själv i aktiebolaget går det utmärkt att ge dig själv gåvan då du i detta fall klassas som anställd. Det går också fint att använda avdraget för styrelseledamöter och suppleanter, även om dessa inte är anställda.