9 finansieringslösningar för små och medelstora företag: så väljer du rätt alternativ

Skriven: 30 september 2023
Lästid: ca 4 min

De flesta företagare som driver ett litet eller medelstort företag kommer troligtvis vid något tillfälle behöva hjälp med finansiering. När du ställs inför en situation då bolaget behöver kapital för att hantera dagliga kostnader, investera i ny utrustning, eller expandera din verksamhet är det därför avgörande att ha koll på vilka finansieringsalternativ som finns. I den här artikeln ska vi försöka hjälpa dig med just det – och reda ut när respektive lösning kan vara mest lämplig för ditt företag.

Varför behöver du finansiering?

Det finns en uppsjö av olika finansieringsmöjligheter där ute. Vissa mer vanliga än andra och några som passar bäst för de största bolagen medan andra passar bäst för de små.

Innan du ger dig ut på marknaden för att ansöka om ett lån eller väljer nåt annat finansieringsalternativ är det viktigt att noga analysera ditt företags specifika behov. Behöver du pengarna snabbt för att hantera ett tillfälligt kassaflödesproblem? Planerar du en större investering i ny utrustning? Eller står du inför en långsiktig expansionsplan?

Varför du behöver kapital – och hur snart du behöver det – är nämligen avgörande för vilket alternativ du bör välja. Låt oss gå igenom 9 olika finansieringslösningar för små och medelstora företag baserat på användningsområde och tidsram.

Kortfristiga finansieringslösningar för kassaflöde

Kassaflödesproblem, dvs problem med likviditeten, kan uppstå av många olika anledningar. Dina kunder kanske betalar sina fakturor för sent, du kanske har ett tillfälligt intäktstapp på grund av lågsäsong eller du kan ha fått oförutsedda kostnader som du inte räknat med. Oavsett vilken som är anledningen till bolagets likviditetsbrist innebär den att du snabbt behöver finansiering för att kunna ge kassaflödet en skjuts. Här är några lösningar som kan hjälpa:

Företagskredit (1)

En företagskredit fungerar som en finansiell buffert som du kan använda vid behov. Detta är ett flexibelt alternativ som låter dig täcka oväntade kostnader utan att ta ett fullständigt lån. Krediten kan vara löpande, så att du kan använda den när behovet uppstår, precis som om du hade ett privat kreditkort.

Fakturabelåning/factoring (2)

Om du har kunder med långa betalningstider kan fakturabelåning vara ett bra alternativ. Genom att sälja dina fakturor till ett finansbolag får du betalt direkt, vilket förbättrar ditt kassaflöde.

Med Fedelta Fakturaköp kan du optimera företagets kassaflöde och frigöra kapital. Läs mer om vår factoringlösning här!

Finansiering för investeringar i utrustning

Ibland kan det vara nödvändigt att göra investeringar i ny utrustning som datorer, maskiner eller annan teknik för att förbättra effektiviteten eller utöka verksamheten. Om du inte har resurser för att köpa utrustningen direkt – eller om du inte vill att ett stort köp ska påverka ditt bolags resultat och kassaflöde – kan följande alternativ kan vara lämpliga:

Leasing (3)

Leasing gör det möjligt att använda utrustning utan att betala hela kostnaden upfront. Du hyr istället utrustningen och betalar en månadsavgift, vilket kan vara särskilt användbart för dyr utrustning som snabbt blir föråldrad.

Avbetalningsköp (4)

Om du föredrar att äga utrustningen kan avbetalningsköp vara ett alternativ. Du köper utrustningen på kredit och betalar av den över tid, vilket sprider ut kostnaden och minskar den initiala ekonomiska belastningen.

Långsiktig finansiering för expansion

Om du planerar att expandera din verksamhet behöver du sannolikt en större summa pengar för att investera i allt från större lokaler och mer personal till marknadsföring. Här är några alternativ att överväga:

Företagslån (5)

Ett företagslån kan mer eller mindre snabbt ge dig tillgång till det kapital du behöver för att expandera. Det är viktigt att noggrant överväga lånebeloppet, återbetalningstiden och räntan för att säkerställa att lånet är hållbart för ditt företag.

Läs också: “Dags för ett företagslån? Så räknar du ut hur mycket du behöver låna.”

Ett företagslån kan du ta från någon av de traditionella storbankerna, från ett kreditinstitut eller från en flexibel låneutmanare som oss på Fedelta. Vilket alternativ du väljer kan bero på allt från hur snabbt du vill ha pengarna, vilka villkor du erbjuds och huruvida du kan lösa lånet utan kostnad eller om du kommer vara bunden till det under en längre tid.

Med Fedeltas företagslån kan du låna upp till 1 MSEK, välja löptid från 6 till 60 månader och betala av lånet med en fast avgift varje månad. Dessutom kan du när som helst lösa det helt kostnadsfritt. 

Bidrag och stödprogram (6)

Det finns organisationer och myndigheter som skulle kunna erbjuda bidrag och stödprogram för små och medelstora företag, allt från rena bidrag till olika typer av stöd- och uppstartslån för att ge hjälp vid expansion.

Genom att ansöka om sådana kan du få tillgång till kapital till ditt företag – i vissa fall utan att öka skuldsättningen – förutsatt att du lyckas få igenom din ansökan. Några exempel på organisationer som kan erbjuda den här typen av finansiering är:

  • Tillväxtverket  kan erbjuda regionalt investeringsstöd i vissa regioner. De erbjuder även s.k. digitaliseringscheckar för att hjälpa företag med digitalisering.
  • Vinnova  erbjuder bidrag till företag som utvecklar nya innovativa produkter eller tjänster. Har även det så kallade SMF-steget som är ett stöd för små och medelstora företag som vill kommersialisera en innovation.
  • Almi Företagspartner  erbjuder lån i form av innovationslån och mikrolån till små och medelstora bolag.
  • Jordbruksverket  kan erbjuda olika typer av stöd för företag som verkar på landsbygden
  • Energimyndigheten  kan erbjuda bidrag till företag som arbetar med forskning och utveckling inom energiområdet.
  • EUs strukturfonder  Europeiska regionala utvecklingsfonden (ERUF) ger stöd till regional utveckling och innovation och Europeiska socialfonden (ESF) ger stöd för projekt som syftar till att förbättra kompetensen hos sin arbetskraft
  • Skatteverket  kan ge skattelättnader i form av forskning- och utvecklingsavdrag till företag som bedriver forskning och utveckling
  • Länsstyrelserna  varje länsstyrelse kan ha egna stödprogram för företag inom sitt län, till exempel bidrag för investeringar eller företagsutveckling

Gemensamt för i stort sett samtliga är dock att konkurrensen om att få ta del av bidragen ofta är väldigt hög och långt ifrån alla bolag som ansöker får igenom sin ansökan. Dessutom kan ansökningsprocesserna ofta vara såväl tidskrävande som fyllda av byråkratiska svängningar, vilket kan leda till att det ibland kostar mer än det smakar att ge sig in i ansökningsprocessen.

Finansiering från personliga resurser och nätverk (7)

För ägare av små företag kan det även vara värt att överväga att ta resurser från sitt personliga sparande för att finansiera sin tillväxt. På så sätt slipper du skuldsätta bolaget och riskerar bara dina egna privata pengar – om du har råd att göra det.

Om du saknar de privata resurserna kan även bidrag eller lån från familj och vänner vara ett alternativ. Detta kan vara en riskfylld strategi då det aldrig går att garantera att man kan betala tillbaka lånet, men om du har ett starkt förtroendenätverk kan det vara en enkel och snabb lösning som eventuellt också skulle kunna vara mer förmånlig än ett klassiskt lån.

Läs också: “Kan jag låna ut pengar till mitt eget bolag?

Nyare finansieringsmetoder

Med teknologins framsteg har nya finansieringsmetoder blivit tillgängliga, vilket kan vara värt att utforska när man behöver få in kapital.

Crowdfunding (8)

Crowdfunding är ett sätt att samla in pengar från många människor via onlineplattformar. Detta kan vara särskilt användbart för innovativa produkter eller tjänster som kan locka många små investerare. För ett litet företag som till exempel erbjuder konsulttjänster eller säljer relativt vanliga produkter i sin e-handel kan det dock vara svårt att locka tillräckligt många investerare för att kunna finansiera sin tillväxt genom crowdfunding

Peer-to-peer-lån (9)

P2P-lån är också en relativt ny finansieringsmetod som innebär att du lånar pengar direkt från individer genom en onlineplattform, utan att gå via traditionella banker. Varje utlånare lånar ut ett relativt litet belopp, men många bäckar små bidrar till att du skulle kunna få ihop det kapital du behöver.

Detta kan vara ett flexibelt och snabbt sätt att få tillgång till kapital, men det kan – liksom i fallet med crowdfunding – vara lite klurigt för mindre bolag att få ihop så många långivare att man kommer upp i den summa man behöver. Chansen kan dock vara större i det här fallet då den som lånar ut pengarna gör det mot en ränta och du förbinder dig att regelbundet betala tillbaka till varje långivare enligt en avtalad avbetalningsplan.

Flexibilitet är alltid bra

Att välja rätt finansieringsalternativ för ditt småföretag kräver noggrann analys och planering. Genom att utgå från dina specifika behov och utforska olika alternativ kan du hitta en lösning som passar ditt företag och din situation bäst.

Oavsett om du behöver hantera kassaflödesproblem, investera i utrustning, eller planera för långsiktig tillväxt är det alltid bra att sikta in dig på det finansieringsalternativ som kan ge dig största möjliga flexibilitet och säkerhet. Behöver du stöd och rådgivning för att finansiera din nästa investering? Hör av dig till oss på Fedelta så hjälper vi dig!

Ytterligare läsning från Fedelta:

“5 nycklar för att skala upp ditt företag”

“Almi eller vanligt företagslån – vad är bäst för ett nystartat företag?”

“Vikten av finansiering i företagsvärlden”

Se alla artiklar